A múltkor csináltam stir-fryt, és karamellizált mézben kellett megpirítani a zöldségeket.. annyira fincsi volt, hogy ez adott ötletet a reggeli zabkorongokhoz, hogy azt is süthetném így! :P
Nagyon fincsi lett! :D
A recept:
- 2 dl zabpehely -, annyi vízbe beáztatva, ami éppen ellepi
- 2 tojás
- 1 kk fahéj
- 1 ek méz
- 1 narancs - felkockázva
- 1-1 kk olaj a sütéshez
- 1-1 kk méz a sütéshez
A zabpelyhet addig hagyjuk állni, amíg az összes vizet magába szívja, kb. 10 perc, majd sorban hozzákeverjük a hozzávalókat. Egy kiolajozott serpenyőben felmelegítjük a mézet, és amikor kicsit karamellizálódik, akkor a masszából egy evőkanállal kis halmokat rakunk bele.
Nekem 4-5 darab szokott egyszerre beleférni. Pár perc alatt mindkét oldalukat megsütjük, közben forgathatjuk is őket, hogy mindkét oldaluk aranybarnára süljön. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen a méz, mert akkor keserű lesz. :P
A következő adaghoz újabb mézet karamellizálunk! ;)
Tipp:
Gazdagíthatjuk további aszalt gyümölcsökkel (pl. mazsola, vörösáfonya), magokkal (pl. durvára tört dió, kesudió), darabolt banánnal vagy más fűszerekkel (pl. kardamom, szegfűszeg, szerecsendió).. Mindegyik variáció nagyon fincsi lesz! ;)